Kosten levensonderhoud Las Palmas, Spanje

Momenteel woon en werk ik in Spanje. Tijdelijk. Gewoon omdat het kan en het me leuk leek. Ik volg Spaanse taallessen, hang de toerist uit en werk hier gewoon verder om in mijn inkomen te voorzien. Dat kan gelukkig, omdat ik mijn werk ook op afstand kan doen. Af en toe bellen, mailen of skypen is gewenst, maar dat kan hier net zo goed als thuis.

Dus ik vertrok met koffer, laptop en telefoon naar Las Palmas op Gran Canaria, de hoofdstad van de Canarische eilanden. Daar kun/kon je hier, hier, hier en hier al meer over lezen.

In Las Palmas zijn geen hordes toeristen en de stad biedt voldoende voorzieningen om lekker te leven. Het mooie stadsstrand en de zee om de hoek, zijn een grote plus. Het mooie weer ook. Het eiland is misschien niet de mooiste van de Canarische eilanden, maar biedt genoeg om hier als toerist of tijdelijke inwoner prima te leven. En wat ik zelf leuk vind, het is ook erg populair bij digitale nomaden. Daardoor is het heel makkelijk nieuwe mensen te ontmoeten en interessante (zakelijke) gesprekken te voeren.

Wonen en Werken in Gran Canaria

Gran Canaria is goedkoper dan Nederland, zelfs goedkoper dan het Spaanse vasteland. Dit komt omdat met name de btw hier een stuk lager is. Je zult dus meestal niet zo hard schrikken hier aan de kassa als je iets te enthousiast boodschappen hebt gedaan, zoals mij in Nederland wel regelmatig overkomt.

Ik heb mijn globale kosten voor levensonderhoud afgelopen maand hier in Las Palmas op een rij gezet. Gewoon om je een beeld te geven als je overweegt ook zoiets te gaan doen.

Kosten levensonderhoud Las Palmas, Spanje – 1 maand

Vliegticket NL-E65 euro
Taxi vliegveld – appartement30 euro
Taallessen500 euro
Appartement incl. G/W/L/Wifi715 euro
Excursies, vervoer, etc 130 euro
Uit eten, drankjes520 euro
Boodschappen105 euro
Totaal2.065 euro

Vliegtickets

Ryanair en Transavia zijn low cost carriers die op Gran Canaria vliegen. Voor pakweg 50-80 euro kun je hier naartoe vliegen. Een dagje met de trein kost bijna net zo veel. Belachelijk lage prijzen wel, maar dat is een ander onderwerp. Ik heb 65 euro betaald voor de heenreis.

Taxi

Toen ik hier arriveerde heb ik de taxi genomen naar Las Palmas, kosten ca. 30 euro. Je kunt ook de bus pakken. Net zo makkelijk en veel goedkoper. Kosten voor de bus, circa 7 euro.

Spaanse les

De taallessen maken de maandkosten gelijk een flink stuk hoger. Maar ik wilde graag mijn Spaans weer wat oppoetsen en dit is heel leuk. Leuker dan ik had verwacht. Zeker door de mensen die je ontmoet, de interessante verhalen die je hoort. Dit wil ik vaker doen. Alle lessen zijn 100% in het Spaans. Dat lijkt heftig, zeker als je net begint maar dat valt reuze mee en het is zeker de snelste manier om het te leren. Zeker een aanrader als je alleen op reis bent en het leuk vindt om een taal te leren. Kosten 500 euro voor 4 weken, inclusief de studieboeken. Je krijgt dan 20 uur per week les in een internationaal klasje van maximaal 10 personen.

Verblijf

Ik heb een appartementje gehuurd in Canteras, op loopafstand van het strand en de zee en veel voorzieningen. Omdat ik dit appartement voor een korte periode gehuurd heb, betaal je relatief wat meer. Huur je voor langere termijn iets dan kun je goedkoper uit zijn of meer appartement voor hetzelfde bedrag krijgen. Het appartement is gemeubileerd en de kosten zijn inclusief gas, water, licht wifi en gebruik wasmachine en wasdroger. Al met al vind ik de prijs helemaal prima als ik kijk wat ik er voor terugkrijg. Maar er zijn zeker goedkopere opties.

Excursies en vervoer

De kosten voor de excursies zijn met name de buskosten en toegangskaarten voor een museum o.i.d. De buskaartjes zijn hier heel goedkoop. Voor iets meer dan 10 euro zit je aan de andere kant van het eiland. Dat is inclusief 1,5 uur sightseeing :-). Ik koop losse kaartjes, je kunt ook prepaid kaarten kiezen of abonnementen, dan zijn de prijzen nog lager. Ik ben heel veel op pad geweest afgelopen maand, heb het hele eiland doorkruist. Veel gezien en gedaan. Hoe langer je hier verblijft, hoe lager de maandelijkse kosten zullen worden, vermoed ik. Zeker als je hier woont, ga je niet bijna dagelijks op pad zoals ik nu deed om het eiland te verkennen. Ook die kosten kunnen dus een stuk lager als je met een beperkter budget hier wilt verblijven.

Uit eten

Ik eet veel buiten de deur, broodje, ijsje, cappuccino, dagmenu, drankje op een terras. Elke dag wel wat. De kosten hiervan zijn naar Nederlandse begrippen echt laag. Al met al tikt het toch wel snel aan, maar de totaalkosten zijn heel redelijk als ik bedenk hoeveel gebruik ik maak van de horeca. Je kunt er ook net zo makkelijk voor kiezen om zelf wat te koken. Dan ben je veel goedkoper uit.

Totaalplaatje

Kijkend naar wat ik allemaal in een maand tijd heb gezien en gedaan, vind ik de kosten meevallen. Maar het kan zeker goedkoper. Veel goedkoper zelfs. Zeker als je minder uit eten gaat, geen Spaanse lessen volgt en een woning zoekt voor langere termijn op een minder prominente locatie, kun je hier prima een paar maanden leven op zo’n 1.000-1.500 euro per maand. En ga je hier echt permanent wonen, dan zal dat rond de 1.000 – 1.200 euro per maand liggen zonder dat je op een houtje hoeft te bijten, schat ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *