Makelaar kiezen

Mijn huis gaat in de verkoop, dat had ik al een tijdje terug besloten. Dan komt natuurlijk de vraag waar je dan gaat wonen. Ik heb wel even gekeken naar andere woningen in een aantal regio’s, maar in de huidige markt staat er maar weinig leuks te koop en dan ook nog tegen (in mijn ogen) woekerprijzen. Voor de prijs van mijn huidige huis heb ik in Spanje, Frankrijk of Portugal een huis met mooi uitzicht, vlakbij zee en een zwembad erbij. Dat gaf toch wel te denken of ik hier in Nederland op dit moment een huis wilde kopen. Mijn conclusie was: nee. Of in elk geval: voorlopig niet.

Dus besloot ik het het huis in de verkoop te gaan zetten zonder te weten waar ik daarna ga belanden. Misschien komt dat leuke huis in Nederland nog voorbij en anders dan zien we wel wat we gaan doen.

Makelaar kiezen voor de verkoop van mijn huis

Stap één was nu om een makelaar te selecteren die het huis voor mij ging verkopen. Gewapend met diverse goede tips van mijn FIREfriends nodigde ik 3 makelaars uit voor een kennismakingsgesprek.

Alle drie de makelaars waren actief in mijn wijk en hadden zeer goede beoordelingen op Funda. Wel vraag ik me af in hoeverre die 9,3 of 9,5 nu echt iets zegt. Als het namelijk gelukt is eindelijk een huis te bemachtigen met een makelaar, ben je natuurlijk blij. Idem als je huis verkocht is. Er zit dus altijd een euforie-factor meegerekend in die cijfers. En voor beoordelingscijfers tussen 9 en 10 verwacht ik sublieme dienstverlening, maar op de één of andere manier heb ik dat toch niet helemaal dat beeld bij de dienstverlening van makelaars. Maar goed, dat kan mijn cynische en kritische inborst zijn.

Ik zocht telefonisch contact met 3 makelaars waar ik een positieve indruk van had na mijn online grasduinen en plande een afspraak in met ze. Vervolgens ging ik toch maar even mijn huis door als een soort Miep Dobbelsteen om de boel even op te leuken. Gelukkig heb ik jaren geleden het minimaliseren ontdekt, daar plukte ik nu echt de vruchten van. Poetsen en de boel aan kant maken, gaan vele malen sneller dan in het pre-minimaliseer-tijdperk.

Ik was klaar voor de makelaarselectie.

Makelaar 1
Makelaar 1 was de goedkoopste. Een aardige, jonge makelaar. Netjes, vriendelijk en beleefd. Wel bijna 10 minuten te laat of ben ik dan heel conservatief als ik dat een minpuntje vind? Het praatje volgde over waarom dit makelaarskantoor het allemaal net even anders deed dan de rest. Dat was prima. Daarna volgde het rondje door het huis. Hij nam als enige makelaar de maten van de ruimtes op. Zijn waardebepaling was naar mijn (niet zo objectieve) aan de lage kant. Dat zei ik ook en dat onderbouwde ik met verkopen uit de buurt. We pakten Funda erbij, bekeken huizen in de buurt, zowel verkocht als te koop staande woningen. Tja, het leek erop dat zijn inschatting inderdaad wat aan de lage kant was, zei hij. Hij zou op kantoor alles nog even onderzoeken en dan met een offerte plus waardebepaling komen. De offerte kwam een dag later dan beloofd en de waardebepaling was nu bijna 40.000 euro hoger dan zijn eerste inschatting.

Makelaar 2
Makelaar 2 kwam stipt op tijd. Iets minder jong. Hij vroeg of hij me Marian mocht noemen. Ik zei “dat is prima, zal ik jou dan Henk noemen?” Hij keek me verbaasd aan en zei dat Henk niet zijn voornaam was. “Juist daarom”, antwoordde ik quasi onnozel, “Marian is namelijk ook niet mijn voornaam”. Er volgde wat gestamel van zijn kant. Daarmee stond hij meteen op achterstand in mijn boekje: te glad en niet weten hoe je afspraak heet, terwijl ik dat bij het maken van de afspraak heb verteld (en hij me toen ook al Marian begon te noemen) en ook weer bij zijn binnenkomst. Nope, dan scoor je bij mij geen punten. Zijn salesverhaal was goed, hij had zich echter niet zo goed verdiept in de omgeving en mijn woning was mijn indruk. Hij luisterde schijnbaar maar half naar wat ik vertelde, waardoor hij diverse foute conclusies trok. Zijn tarief lag zo’n 1.500 euro boven het tarief van makelaar 1. De waardebepaling zat tussen de 2 andere waardebepalingen van makelaar nummer 1 in. Ik gaf aan dat ik zijn waardebepaling wat laag vond. Hij vond dat het echt niet meer waard was en trok daarbij een raar pruilmondje alsof hij met een kleuter in gesprek was, om vervolgens aan te geven dat het natuurlijk geen harde wetenschap was en de vraagprijs best omhoog kon.

Makelaar 3
Makelaar nummer 3 kwam ook keurig op tijd, ook wat minder jong. Ook netjes, vriendelijk en beleefd. En gelukkig niet zo’n gladde praatjesmaker als makelaar nummer 2. Hij had een goed salesverhaal, hij luisterde goed naar wat ik vertelde over de woning en de omgeving en had ook zijn voorbereiding gedaan. Ik vond het een prima gesprek. Zijn waardebepaling kwam uit op hetzelfde bedrag als dat van makelaar nummer 2. Ook hier gaf ik aan dat ik wat hoger had verwacht. Deze makelaar was het duurst van de drie. Ik vroeg of er wat van zijn prijs af kon, want hij was verreweg het duurst, maar dat kon niet. Hij vond dat zijn dienstverlening deze prijs waard was. Niet helemaal wat ik wilde horen natuurlijk, maar ik vind het (als mede-ondernemer) wel gewoon heel sterk als je vasthoudt aan je tarief en niet gelijk met korting begint te gooien als daar om wordt gevraagd.

De keuze is inmiddels gemaakt……..

……ik koos makelaar nummer 3,

weliswaar de duurste, maar ik had bij hem het beste gevoel.

Wordt vervolgd….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *