Huis verkoopklaar maken

Het is mooi geweest, ik ga mijn huis verkopen. Ik heb er jarenlang fijn gewoond, maar nu is het echt tijd voor iets anders.

Dat betekent een makelaar kiezen die de verkoop voor me gaat regelen (dat heb ik inmiddels gedaan). Daarna beginnen de voorbereidingen; alles inmeten, foto’s maken, plattegrond maken, video maken, 3d plattegronden maken, 360 graden foto’s. Gelukkig hoef ik dat niet zelf te doen, maar wordt dat allemaal voor me geregeld door de makelaar. De foto’s, video en plattegrond lijken me zeker zinvol. De overige zaken weet ik niet zo goed of je daar als potentiële koper heel veel waarde aan hecht, maar het helpt wel voor je ranking in Funda schijnbaar. Ook daarvan weet ik niet of dat nou toegevoegde waarde heeft, want ik vermoed dat als je op zoek bent naar een woning gewoon dagelijks kijkt wat er nieuw is bijgekomen en dus filtert op datum en niet op relevantie. Maar ach….

Het betekent ook met name veel poetsen.

Dit huis is in al die jaren niet zo schoon geweest als nu.

Ik ben namelijk niet zo van het schoonmaken. Niet dat je hier blijft vastplakken aan de vloer of de dingen die je aanraakt, maar spic en span hoeft het van mij niet te zijn. Je mag zien dat er wordt geleefd in mijn optiek en eerlijk gezegd vind ik dat ik mijn tijd beter kan besteden.

Nu heb ik jarenlang wel een schoonmaakster gehad, maar op een gegeven moment ging ik minder werken en was ik meer thuis. Toen heb ik besloten daarmee te stoppen. Dat schoonmaken kon ik ook best zelf. Dat is ook inderdaad zo. Dat kan ik best zelf, maar ik doe het in de praktijk toch niet zoveel en ook wat minder grondig.

Nu was er geen ontkomen meer aan. Er moest flink gepoetst en opgeruimd worden. Ik heb zelfs de ramen binnen en buiten gelapt. Mijn minimaliseerrondjes van afgelopen maanden/jaren bleken nu grote meerwaarde te hebben. Dat opruimen was zo gepiept. Het schoonmaken vroeg wat meer tijd en energie. Eindeloos heb ik zitten poetsen. Zo voelde het tenminste. Als eerste al bij de selectie van de makelaars en waardebepaling van het huis. Dat hoefde niet op en top van mezelf, maar ik wilde ook niet als een sloddervos overkomen. Dus toch maar even aan de slag.

Voor de foto’s van het huis moest natuurlijk alles tip top in orde zijn. Dus stevig schoonmaakrondje nummer 2. En ja, inclusief de bossen bloemen en gevulde fruitschaal want dat staat allemaal zo lekker fris en vrolijk op de foto’s.

Daarna was het tijd voor schoonmaakrondje nummer 3, want de eerste ronde kijkers staan ingepland. Wederom heb ik gepoetst alsof het een lieve lust is, van zolder tot kelder. Dat kostte me meerdere dagen, want na een halve dag poetsen heb ik er wel weer even genoeg van. Het verschil is goed zichtbaar moet ik bekennen. Dat zegt natuurlijk al heel veel over mijn schoonmaakregime in de jaren ervoor.

De verse bloemen staan weer in de vaas, de fruitmand is weer gevuld en alles glimt je tegemoet. Kom maar door met die huizenkijkers….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *